试卷家---专注做最新的中小学考试试题,参考资料!www.shijuanjua.cn

黑龙江省大庆市2019年初中英语中考试题

分享 时间: 加入收藏 我要投稿 点赞

成绩的起步从试卷家开始,一切尽在www.shijuanjia.cn

 

黑龙江省大庆市2019年初中英语中考试题

考试范围:xxx;考试时间:100分钟;命题人:xxx

题号

总分

得分

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

注意事项:

1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息

2.请将答案正确填写在答题卡上

 

I卷(选择题)

请点击修改第I卷的文字说明

 

评卷人

得分

 

 

 

一、单选题

1Our English teacher told us ____ interesting story and ___ story was about Thomas Edison.

Aan;a Bthe; the Ca ;the Dan;the

【答案】D

【解析】

【详解】

句意:我们的英语老师给我们讲了一个有趣的故事,这个故事是关于托马斯·爱迪生的。interesting [ˈɪntrəstɪŋ]发音是以元音音素开头,前面用不定冠词an表示泛指;第一次提到某物用“aan表示泛指,后面再次提到时用“the,故答案为D

2The problems are difficult to solve. Please give me ____.

Amany advice Bsome advice Can advice Dsome advices

【答案】B

【解析】

【详解】

句意:这些问题很难解决。请给我一些建议。advice建议”,是不可数名词,前面不能用manyan来修饰,排除A,C;不可数名词无复数形式,排除D。故答案为B

3____volunteers will be needed for 2020 Beijing Winter Olympic Games.

ATwo thousand of BTwo thousands of

CThousand of DThousands of

【答案】D

【解析】

【详解】

句意:2020年北京冬奥会将需要数千名志愿者。thousand前面有具体的数字时,用单数形式;表示不确定的数目时,thousand用复数形式,前面不能有数字,并且与of连用。故答案为D

4Many tourists visit Longfeng Wetland (湿地) all year round.____ in summer.

Ahardly Bnearly Cespecially Dreally

【答案】C

【解析】

【详解】

句意:许多游客常年游览龙凤湿地,尤其是在夏季。A. hardly几乎不;B. nearly几乎;C. especially特别;D. really真正地。此处用especially表示强调,故答案为C

5We all think _____quite necessary to stop school bullying(校园欺凌)

Ait Bher Cthat Dthis

【答案】A

【解析】

【详解】

句意:我们都认为有必要停止学校欺凌。A. it它,也可以用作非人称代词,用作形式主语或形式宾语;B. her她;C. that那个;D. this这个。本句用it作形式宾语,to stop school bullying是真正的宾语。故答案为A

【点睛】

it 用作非人称代词的用法:

一、主要用于指时间、距离、价值、天气、气候及温度等自然现象。如:It’s too late to go there now. 现在去那儿已经太迟了。It rained all day yesterday. 昨天下了一天的雨。It can get very hot here. 这里有时会很热。

二、it用作形式主语:当不定式、动名词、从句等复杂成分用作句子主语时,为保持句子平衡,通常把真正的主语放在句末,而在句首使用形式主语it。如:It’s very important to remember this. 记住这一点很重要。It’s unknown when he will come. 他什么时候来还不知道。

三、it用作形式宾语:当不定式、动名词、从句等复杂成分用作宾语且其后跟有宾语补足语时,通常会在宾语补足语前使用形式宾语,而将真正的宾语移至句末。其基本结构为动词+it+宾语补足语+不定式(动名词或从句)”。如:I find it difficult to do the job well. 我发现做好这件事不容易。I think it best that you should stay here. 我认为你最好住这儿。

6How long will it ____ you to fly to Beijing from your hometown?

Aspend Btake Cpay Duse

【答案】B

【解析】

【详解】

句意:从家乡坐飞机到北京要花费你多长时间?A. spend花费钱或时间,主语是人;B. take常指花费时间,用在“It takes sb. some time to do sth.这一句型中;C. pay花费金钱,主语是人;D. use使用。本句考查的是“It takes sb. some time to do sth.这一句型。故答案为B

【点睛】

cost /pay/ take /spend的区别:

四个单词均可表示花费,但所用主语不同:cost 的主语通常是事或物(包括形式主语 it),不能是人;pay 的主语只能是人,常与for连用;spend 的主语也只能是人,构成spend on sth.spend in doing sth.take的主语常常是形式主语it。如:

The computer cost (me) $2000. 这台电脑花了() 2000 美元。

I have spent all day looking for you. 我花了一整天来找你。

It took him an hour to write the letter. 他写这封信花了一个小时。

She paid 10 yuan for this book. 她买这本书花了10元钱。

7The book ___ I read last night was fantastic.

Athat Bwhat Cwhose Dwho

【答案】A

【解析】

【详解】

句意:我昨晚读的那本书真是太棒了。此句考查定语从句的关系词。A. that先行词是人或物,在从句中作主语或宾语;B. what不能引导定语从句;C. whose先行词是人或物,在从句中作定语;D. who先行词是人,在从句中作主语或宾语。本句的先行词book指物,用that来引导,故答案为A

【点睛】

在定语从句中,关系代词所代替的先行词是人或物的名词或代词,并在句中充当主语、宾语、定语等成分。关系代词在定语从句中作主语时,从句谓语动词的人称和数要和先行词保持一致。

1) who, whom, that这些词代替的先行词是人的名词或代词,在从句中所起作用如下:

Is he the man who/that wants to see you? 他就是想见你的人吗?(who/that在从句中作主语)

He is the man whom/ that I saw yesterday. 他就是我昨天见的那个人。(whom/that在从句中作宾语)

2) whose 用来指人或物,(只用作定语, 若指物,它还可以同of which互换),例如:

They rushed over to help the man whose car had broken down. 那人车坏了,大家都跑过去帮忙。

3) which, that 它们所代替的先行词是事物的名词或代词,在从句中可作主语、宾语等。

4)关系副词可代替的先行词是时间、地点或理由的名词,在从句中作状语。关系副词when, where, why的含义相当于"介词+ which"结构,因此常常和"介词+ which"结构交替使用,例如:Beijing is the place where (in which) I was born. 北京是我的出生地。

8---Jim, let’s go out to play basketball.

---Oh, I won’t do that___ I finish my homework.

Aif Buntil Cbecause Dsince

【答案】B

【解析】

【详解】

句意:——吉姆,我们出去打篮球吧。——哦,我要做完作业才能做那件事。A. if如果;B. until直到……为止;C. because因为;D. since自从。not…until直到……才。until引导时间状语从句,故答案为B

9You’d better _____ hard from now on,____ you will fail in the exam.

Awork;and Bworking;or Cworking; and Dwork;or

【答案】D

【解析】

【详解】

句意:你最好从现在开始努力学习,否则考试会不及格。had better do sth.最好做某事,首先排除B,C选项;连词and表示并列关系;连词or表示选择关系,意为“否则”。本句表达的是如果不努力会产生什么样的结果,故答案为D

10----Would you like ____ a film with us tonight?

---- Sorry,I have to help my mother do housework.

Asee Bto see Cseeing Dto seeing

【答案】B

【解析】

【详解】

句意:——你今晚想和我们一起看电影吗?——对不起,我得帮妈妈做家务。A. see动词原形;B. to see动词不定式;C. seeing分词或动名词;D. to seeing表达错误。would like to do sth.想做某事。故答案为B

11We ____ pay to get into the concert, because it’s free.

Amustn’t Bcan’t Cdon’t need to Dmight not

【答案】C

【解析】

【详解】

句意:我们不需要付钱去参加音乐会,因为它是免费的。A. mustn’t 禁止;B. can’t不能;C. don’t need to不必;D. might not可能不会。因为音乐会是免费的,因此没有必要付款,故答案为C

12Excuse me, could you tell me ____ ?

Awhere is the railway station

Bhow can I get to the railway station

Cwhere the railway station is

Dhow do I get to the railway station

【答案】C

【解析】

【详解】

句意:打扰了,请你告诉我火车站在哪里好吗?本题考查宾语从句的语序,宾语从句必须要用陈述句的语序,A,B,D都是一般疑问句的语序,只有C选项是陈述句的语序,故答案选C

【点睛】

宾语从句是中考必考的语法项目,主要考查三个方面的内容:语序,连接词和时态。

1. 语序 无论主句是陈述句还是疑问句,宾语从句都必须使用陈述语序,即“主句+连词+宾语从句(主语+谓语+……)”句式。

2. 连接词 1)当由陈述句充当宾语从句时,用that引导,that无词义,在口语或非正式文体中常省略。

2)当由一般疑问句充当宾语从句时,用ifwhether引导,意为“是否”。

3)如果宾语从句原来是特殊疑问句,只需用原来的特殊疑问词引导。

3. 时态 含宾语从句的复合句,主、从句谓语动词的时态呼应包括以下三点内容:

1)如果主句的谓语动词是一般现在时,从句的谓语动词可根据需要,选用相应的任何时态。

2)如果主句的谓语动词是过去时,宾语从句的谓语动词只可根据需要,选用过去时态即一般过去时、过去进行时、过去将来时或过去完成时的某一种形式。

3)如果宾语从句所表示的是客观事实、普遍真理、自然现象或习惯性动作等,不管主句用什么时态,从句时态都用一般现在时。

13----If there are ______ people driving, there will be ______air pollution.

----Yes, and the air will be fresher.

Aless;less Bless;fewer Cfewer;fewer Dfewer;less

【答案】D

【解析】

【详解】

句意:——如果开车的人更少,空气污染就会更少。——是的,空气会更清新。lesslittle的比较级,修饰不可数名词;fewerfew的比较级,修饰可数名词。people是可数名词,用fewer来修饰;pollution是不可数名词,用less来修饰。故答案为D

14---- My car _____ yesterday .Could you please give me a ride tomorrow?

---- I’m sorry I can’t,I’m ______ Dalian tomorrow morning.

Abreaks down;flying at Bhas broken down; flying at

Cbroke down;flying to Dhad broken down:flying to

【答案】C

【解析】

【详解】

句意:——我的车昨天抛锚了,你明天能载我一程吗?——对不起,我不能,我明天早上要坐飞机飞到大连。根据时间状语yesterday判断,句子的时态为一般过去时,fly to+地点,意思是“坐飞机到某地”,后面的句子是用进行时表示将来,故答案为C

15---- We are going to invite foreign friends to take part in the celebration of the 70th anniversary of China.

------______!

AThat’s amazing BThat’s all right

CGood luck DEnjoy yourself

【答案】A

【解析】

【详解】

句意:——我们将邀请外国朋友参加中国成立70周年庆典。——太棒了!A. That’s amazing太棒了;B. That’s all right没关系;C. Good luck祝你好运;D. Enjoy yourself祝你玩得愉快。结合语境理解可知,上面句子提到的消息令人振奋,故答案为A

 

评卷人

得分

 

 

 

二、完型填空

While at the beach this afternoon. I met a 16 called Bob. We talked a lot. He said that it was fun playing on the cliffs (悬崖). I told him 17 I was not allowed to go near that place( Mum and Dad had always told me it was dangerous to play there). He called me a coward(胆小鬼). I wanted to prove to him that I was just as 18 as he was, so I agreed to go with him.

We wanted to make our way down to explore (探索)the area. so Bob started to climb down 19 I followed him. 20 ,some rocks came down after us. One of them nearly hit my head. We could not get back up. We shouted and shouted for help. but for a long time 21 help came. I was really scared(害怕的). I wanted to cry. Then, we heard some 22 . Someone had heard us. A woman tied a rope around 23 while a man at the cliff top held the rope. She 24 her way down to save us.

My parents were relieved (宽慰的)that I was unhurt, but they were angry that I had done 25 a risky thing. I apologized and promised that I would not do anything like that again.

16Agirl Bboy Cfarmer Dworker

17Aif Bthat Chow Dwhy

18Ahonest Bkind Csilly Dbrave

19Abut Bfor Cand Dor

20AUnluckily BHopefully CReally DProbably

21Anot Bnone Cno Dnothing

22Awishes Bsounds Csongs Dwinds

23Aherself Bmyself Chimself Ditself

24Adid Bturned Chelped Dmade

25Asuch Bso Cvery Dto

 

【答案】

16B

17B

18D

19C

20A

21C

22B

23A

24D

25A

【解析】

【分析】

短文讲述了自己与鲍勃所做的一件错误事情。小男孩鲍勃喜欢到悬崖边玩耍,并说作者是个胆小鬼,不敢到那个地方玩,作者为了证明自己不是个懦夫,就与他一起去探险,结果真地遇到了危险,多亏了有人及时帮他们脱离了险境。作者的父母对他做了这么危险的事感到愤怒。作者保证以后再也不做这么危险的事情了。

16句意:我遇到一个叫鲍勃的男孩。A. girl女孩;B. boy男孩;C. farmer农民;D. worker工人。根据后面的句子“He said that it was fun playing on the cliffs (悬崖). He called me a coward(胆小鬼).他说在悬崖上很好玩,并叫我胆小鬼。可以判断出能够说出这样话的人应该是一个小男孩。故答案为B

17句意:我告诉他我不允许靠近那个地方。A. if 如果;B. that可以用作宾语从句的引导词;C. how怎么样;D. why为什么。此处考查连词的用法,去掉这个连词句意不受影响,故此句是that引导的宾语从句,that可以省略。故答案为B

18句意:我想向他证明我和他一样勇敢。A. honest诚实的;B. kind友好的;C. silly愚蠢的;D. brave勇敢的。小男孩鲍勃说作者是个胆小鬼,作者想向他证明自己和他一样勇敢,不是个胆小鬼,因此答应与他一起去。故答案为D

19句意:于是鲍勃开始往下爬,我跟在他的后面。A. but但是;B. for为了;C. and而且;D. or或者。前后两个句子是并列的关系。故答案为C

20句意:不幸的是,我们后面落下了一些石头。A. Unluckily不幸地;B. Hopefully有希望地;C. Really真正地;D. Probably大概。根据后面的句子“some rocks came down after us. One of them nearly hit my head.我们后面落下了一些石头。其中一个差点撞到我的头。结合语境可知,当时不幸的事情发生了,故答案为A

21句意:但是很长一段时间没有人来帮忙。A. not不,没有;B. none没有人;C. no没有;D. nothing没有什么。no可以用作形容词,修饰名词,但是not是副词,不能直接修饰名词。句中help是名词形式,只能由no来修饰。故答案为C

22句意:然后,我们听到一些声音。A. wishes希望;B. sounds声音;C. songs歌曲;D. winds风。根据后面的句子“Someone had heard us.可知,有人听到了作者他们的呼救声前来救助。自然会发出一些声音,包括说话的声音等。故答案为B

23句意:一个妇女把绳子绑在自己身上,而悬崖顶上的一个男人帮忙拉绳子。A. herself她自己;B. myself我自己;C. himself他自己;D. itself它自己。前来施救的那位妇女是从悬崖上下来的,绳子是绑在自己的身上,故答案为A

24句意:她下来救我们。A. did做;B. turned转动;C. helped帮助;D. made制作。make one’s way to是一个固定词组,有“努力前往……”的意思。故答案为D

25句意:但他们对我做了这么危险的事感到生气。A. such如此,那么;B. so那么;C. very非常;D. to到。sosuch都有“如此、这么、那么”的意思,so是副词,修饰形容词和副词;而such是形容词,修饰名词。such a/an+形容词+可数名词单数。thing是单数名词,故答案为A

【点睛】

完型填空主要以篇章的形式考查对知识的运用,考查的是单词、语法、句式等的综合能力,做题时要联系上下文语意和文章的主旨大意、语境等,得出所填的单词;平时的学习中要注意多积累固定句型,考试时才能准确判断出相应的知识点。如果是考查名词,动词的词义辨析,一定要结合上下文去找出相关的信息,切记要有耐心。例如第4小题是考查连词辨析,需要准确判断出前后句之间是并列关系,因果关系还是转折关系等;第10小题需要正确区分suchsovery三个单词,注意下面表达中不定冠词a的位置关系:such a good boyso good a boy, a very good boy。掌握这一用法后就可以得出正确答案。

 

评卷人

得分

 

 

 

三、补全对话75

Choose the sentences from the box to complete the dialogue.(There are two extra sentences.)

A: Hello, is that Mr. Smith?

B: Yes, it is.26

A: I’m from the delivery company(快递公司)your package(包裹) is here. Are you at home?

B: Sorry, I’m at work right now. 27

A: In fact , this package needs your signature(签名).I can wait for you here.

B: 28.So I can’t leave my office.

A: I see.29

B: That’s great. Then what about 7 p.m. tomorrow?

A: OK.30

B: Thank you so much!

 

ACan you leave the package at the door?

BWhat time is it?

CWell, can I bring the package tomorrow?

DSee you then.

E. What’s up?

F. How much does it cost?

G. But I’m quite busy at work now.

 

 

【答案】

26E

27A

28G

29C

30D

【解析】

【分析】

短文大意:快递员给史密斯先生送快递包裹,打电话问他是否在家,史密斯先生说自己忙于工作,没有时间回家取邮件,双方约定明天晚上7点钟把快递送过来。

26句意:怎么了?(有什么事吗?)根据上下句可知,快递公司邮递员打电话给史密斯先生,问句“is that Mr. Smith?是询问对方是史密斯先生吗,因此史密斯先生要询问对方有什么事情,故答案为E

27句意:你能把包裹放在门口吗?根据前面的句子“I’m at work right now.可知,史密斯先生正在上班,建议把包裹放在门口。故答案为A

28句意:但我现在工作很忙。根据后面的句子“So I can’t leave my office.判断,史密斯先生因工作繁忙而离不开自己的办公室,故答案为G

29句意:嗯,明天我能带包裹来吗?快递员知道史密斯先生不能回家取邮件,因此说明天再送过来,故答案为C

30句意:到时候见。上句“Then what about 7 p.m. tomorrow?是史密斯先生约定明天晚上7点钟把快递送过来,因此快递员回复“到时候见”。故答案为D

 

评卷人

得分

 

 

 

四、阅读判断

My interest in cooking started when I was 11, partly thanks to my mother. She didn’t really like cooking and when she did cook,I didn’t like her food. Once I was watching something about cooking on TV and I thought I could do this, so I went to the bookstore and looked for the biggest cookbook I could find .

During a year, I had made most of its recipes(食谱 ) and was ready for a bigger challenger(挑战).I wanted to create my own dishes and I started cooking for more people than just my family. To my happiness, my parents allowed me to build a test kitchen. I did much cooking test my dishes in it and my skill became better and better. Now as a teen chef(主厨). I have cooked in top-class restaurants around the country. I am not doing it for money, but because I love cooking .

Now I know that when you stop caring whether you will be famous or do well, your happiness will come to you

Judge the following statements True (T)or False(F)

31The writer liked his mother’s food when he was a child

32The writer's parents allowed him to build a test Kitchen

33The writer’s mother taught him how to cook.

34Now the writer is a famous chef around the word.

35The writer is not cooking for money

 

【答案】

31F

32T

33F

34F

35T

【解析】

【分析】

文章大意:本文讲述了作者在十一岁的时候就开始对做饭感兴趣了,原因是妈妈做饭不好吃才让作者有了自己研究食谱做饭的想法。在按照食谱做菜后,作者开始尝试创造自己的食谱。现在成为了一名青少年主厨。

31句意:作家小时候喜欢他妈妈做的饭菜。根据文中句子“She didn’t really like cooking and when she did cook, I didn’t like her food.可知,作家小时候并不喜欢妈妈做的饭菜。与原文不符,故答案为F

32句意:作者的父母允许他建造一个试验厨房。根据文中句子“To my happiness, my parents allowed me to build a test kitchen.可知,作者的父母允许他建造一个试验厨房。与原文相符,故答案为T

33句意:作家的妈妈教他怎么做饭。根据第一段中的句子“I didn’t like her food. Once I was watching something about cooking on TV and I thought I could do this,可知,作者不喜欢妈妈做的饭菜,通过看电视或阅读书籍上的食谱自己学习做饭。与原文不符,故答案为F

34句意:现在作者是一位世界闻名的厨师。根据第二段中的句子“Now as a teen chef(主厨). I have cooked in top-class restaurants around the country.可知,作者现在作为一名青少年主厨。与原文不符,故答案为F

35句意:作家不是在为钱做饭。根据第二段中的句子“I am not doing it for money, but because I love cooking .可知,作者做饭不是为了钱,而是因为喜欢烹饪。与原文相符,故答案为T

 

评卷人

得分

 

 

 

五、阅读单选

 

 

On sale!

Girl’s Pink Tent(帐篷)

It has light weight and is easy to carry.

There are small holes in the windows. These holes let the air in and keep the bugs(小虫)out.

Price: $230

Tel:768-3647

Peng Lai Chun Restaurant

Yuxi Road

A Chinese restaurant.

Delicious and great value!

Price: $18 for each adult(成年人)half

price for each kid under 8

Book(预定) early because it gets busy!

Tel: 623-2972

 

Bookshop assistant(助理)

Dicken's Books

Lincoln Road

Monday-Friday, and one Saturday every month

Price: $80 an hour, 8 a.m.-4 p.m.

Telephone 879-6634 and speak to the shop manager, John Hunter

 

Summer Fashion Show

Golden Shopping Plaza

2: 00 p.m. Saturday

Men's and women's swimming clothes

See 26 pretty and cool models in the

latest fashions.

Price: All clothing on sale after the show

for under $60.

For more informationgoldenplaza@sina.com

 

 

36What color is the tent?______.

Apink Byellow Cred Dblue

37How much should a couple(一对夫妻) with a kid at 5 pay at Peng Lai Chun Restaurant?

A$18 B$9 C$36 D$45

38If Susan wants to work as an assistant at Dicken’s Books, she should call at

A768-3647 B623-2972 C879-6634 D768-6634

39We can_____in Golden Shopping Plaza.

Abuy a girl’s pink tent

Bsee 26 pretty and cool models in the latest fashions

Ctelephone 879-6634 and speak to the shop manager, John Hunter

Deat delicious food

40According to the passage, which of the following is NOT true?_______

AThe assistant at Dicken’s Books has to work for 8 hours a day.

BThe holes in the windows of the tent can let the air and bugs in.

CThe Summer Fashion Show starts at 2: 00 in the afternoon on Saturday.

DPeople who want to eat at Peng Lai Chun Restaurant should book early.

 

【答案】

36A

37D

38C

39B

40B

【解析】

【分析】

短文介绍了四则广告信息:包括出售女童粉色帐篷的销售广告,一家中餐馆的订餐广告,书店招收助理的招聘广告以及夏季时装秀的演出广告。

36细节理解题。根据第一则广告的信息“Girl’s Pink Tent(帐篷)可知,帐篷是粉色的,答案为A

37数字计算题。根据第二则广告“Peng Lai Chun Restaurant中的价格信息“Price: $18 for each adult(成年人)half price for each kid under 8可知,成年人每人$188岁以下儿童半价。$18×2+$9=$45,故答案为D

38细节理解题。根据“Bookshop assistant(助理) Dicken's Books中的联系方式“Telephone 879-6634 and speak to the shop manager, John Hunter可知,如果苏珊想在迪肯书房做助理,她应该打879-6634。答案为C

39细节理解题。根据“Summer Fashion Show Golden Shopping Plaza中的信息“See 26 pretty and cool models in the latest fashions.可知,在黄金购物广场,我们可以看到26个漂亮又酷的模特,穿着最新的时装。答案为B

40判断正误题。根据“Bookshop assistant(助理) Dicken's Books中的工作时间“Price: $80 an hour, 8 a.m.-4 p.m.可知,迪肯书房的助理每天要工作8个小时。A选项正确;根据“Girl’s Pink Tent(帐篷)中的信息“There are small holes in the windows. These holes let the air in and keep the bugs(小虫)out.可知,帐篷窗户的小孔让空气进入,可以把虫子挡在外面。B选项是是说帐篷窗户上的小孔可以让空气和虫子进入。B选项错误;根据“Summer Fashion Show中的信息2: 00 p.m. Saturday可知,夏季时装秀周六下午两点开始。C选项正确。根据“Peng Lai Chun Restaurant中的信息“Book(预定) early because it gets busy!可知,想在蓬莱春餐厅吃饭的人应该早点预订。D选项正确。因此不正确的答案选B

Meiyuborn in 1995 is from Turkey(土耳其).She is the youngest child of her familyAfter high schoolmany people learned English or Japanesebut Meiyu decided to learn Chinese in universityShe learned Chinese for four years in Ankara University in Turkeyand got her name Meiyu there

Meiyu fell in love with Chinese after going to universityShe became more interested after she knew more about Chinese historyShe graduated(毕业) from Ankara University in 2017Since thenmore Chinese have been visiting TurkeyThe trade between the two countries also needs Chinesespeaking people"Speaking Chinese means more job opportunities" said Meiyu

Now Meiyu has been in WuhanChina for about two yearsBesides going on studying Chinese, she shows great interest in Chinese kung fu as wellso she spends her free time on kung fu training with her coachesNot only can kung fu help improve(改善) her healthbut she is also interested in the history and culture behind itMeiyu said"The more I know about Chinathe luckier I feel to have been hereBut the truth is that fun and pain go together in the process of learning"

In the future, Meiyu decides to go back to Turkey to teach more students to learn Chinese.

41Where did Meiyu learn Chinese at first?

AIn China BIn Turkey CIn India DIn Australia

42How old was Meuyu when she graduated from Ankara University in 2017?

A22 B25 C27 D18

43What's probably the meaning of the word "opportunities" in this passage

Adecisions Borders Cmeanings Dchances

44Why does Meiyu spend her free time on kung fu training with her coaches

ABecause she shows great interest in Chinese kung fu

BBecause she has to learn kung fu to graduate

CBecause she wants to teach kung fu in Turkey

DBecause she wants to take part in kung fu competitions

45What can you learn from the passage?

AMeiyu is the only child of her family

BMeiyu is not interested in Chinese now.

CChinese culture has greatly influenced Meiyu.

DMeiyu decides to stay in China in the future.

 

【答案】

41B

42A

43D

44A

45C

【解析】

【分析】

短文大意:梅雨是一个土耳其女孩,在高中时很多同学选择学习英语或日语,但她选择了汉语。当她2017年大学毕业时,随着两国贸易的增多,汉语在土耳其已经需求很大了。现在她在武汉学习汉语,还迷上了中国功夫。未来,梅雨决定回土耳其教学生学习汉语。

41细节理解题,根据第一段最后一句“She learned Chinese for four years in Ankara University in Turkeyand got her name Meiyu there.梅雨在士耳其安卡拉大学学习了四年汉语。故答案选B

42数字计算题。根据第一段中的句子“Meiyu, born in 1995以及第二段中的句子“She graduated(毕业) from Ankara University in 2017.梅雨1995年出生,2017年毕业于安卡拉大学(Ankara University)。2017-1995=22,故答案为A

43词义猜测题。A. decisions决定;B. orders命令;C. meanings意思;D. chances机会。根据文中句子“Since thenmore Chinese have been visiting TurkeyThe trade between the two countries also needs Chinesespeaking people.可知,随着更多的中国人来到土耳其和两国贸易的不断增多,需要很多说汉语的人才,因此会说汉语就意味着拥有更多的工作机会,故答案选D

44细节理解题。根据第三段中的句子“Besides going on studying Chinese, she shows great interest in Chinese kung fu as wellso she spends her free time on kung fu training with her coaches.可知,梅雨对中国功夫也很感兴趣,所以她把业余时间花在和教练一起练习中国功夫上。故答案为A

45推理判断题。根据倒数第二段中的句子“Not only can kung fu help improve(改善) her healthbut she is also interested in the history and culture behind itMeiyu said"The more I know about Chinathe luckier I feel to have been hereBut the truth is that fun and pain go together in the process of learning.”可知,中国功夫不仅能帮助改善梅雨的健康,而且她也喜欢中国功夫背后的历史和文化,她即使回国,她也要选择汉语教育的工作,可以判断中国文化对她影很大。故答案选C

【点睛】

阅读理解中考查的题型主要有细节理解题 、主旨大意题、推理判断题(普通推断、推断文章出处)、词义猜测题等题型。在解答词义猜测题时,由于短文中出现了部分生词,在不允许查字典的情况下,只能运用猜测词义法来猜测单词的意思。猜词的技巧有多种,可以通过因果关系,对比关系猜词;也可以通过同义词,反义词或构词法猜词,如第三小题,可以通过上下文语境,运用逻辑推理能力,准确猜出词义。随着中国经济的不断发展,综合国力的不断增强,国际间的交流与合作也越来越多,更多的中国人来到土耳其,两国贸易不断增多,需要很多说汉语的人才,因此会说汉语就意味着拥有更多的工作机会,故答案选D

Shenzhen, Jan 1st, 2018—Shenzhen has become the world's first city to make about 16,359, run on electricity(电;电能). 12,518 taxis in the city are electric ones. "We will replace(替换)the rest of the taxis with electric ones by 2020." said Mr. Chen from the government.

"I have been a driver for twenty years," said Mr. Zhang, a driver who started to drive electric buses a month ago. "We had a lot of training and passed strict exams before we were allowed to drive the electric buses."

The city has built 8,000 charging poles(充电桩)and 501 bus charging stations. "A bus can be fully charged in two hours and the charging poles can serve 300 buses a day at our station. Since the replacement, the bus station has become quiet." said Mr. Guan, the manager of Qinghu Bus Station.

The use of electric buses and electric taxis plays an important role in making air fresher. In a year, the electric buses use 72.9 % less energy than the traditional ones. The electric taxis will save the energy of 119,000 tons of standard coal.

Shenzhen was one of the first 13 cities to take part in the National New-Energy Vehicle Program . In 2017, the city spent 3.3 billion yuan on electric buses and the charging equipment(设备). The city also encourages people to bus new-energy cars or electric cars by spending less money.

46How many electric taxis were there in Shenzhen in January, 2018?

A8,000. B12,518. C16,359. D11,900.

47To drive an electric bus, a driver should ____.

Ahave at least 20 years' driving experience

Bcharge the electric bus every day

Ctake part in the National New-Energy Vehicle Program

Dhave a lot of training and pass strict exams

48What is the influence of the replacement according to Mr. Guan?

A200 buses can be charged a day.

BIt causes air to be worse.

CThe bus station has become quiet.

DPeople will pay more if they buy e-cars.

49The city encourages people to ____.

Abuy new-energy cars or electric cars by spending less money

Bspending more money in buying new cars

Cuse traditional cars as long as possible

Davoid driving electric buses

50The passage is most probably taken from ____.

Aa textbook Ba diary Ca story book Da news report

 

【答案】

46B

47D

48C

49A

50D

【解析】

【分析】

本文是一篇说明文。主要介绍了深圳市参加了全国新能源汽车计划,把大量的公车和出租车换成了电动汽车,电动公共汽车和电动出租车的使用在空气清新方面起着重要作用。并说明了目前的情况及其影响。

46细节理解题。根据短文开头的句子Shenzhen, Jan 1st, 2018Shenzhen has become the world's first city to make about 16,359, run on electricity(电;电能). 12,518 taxis in the city are electric ones. 可知,20181月在深圳有12518辆出租车是电动的。故答案选B

47细节理解题。根据第二段中的句子“We had a lot of training and passed strict exams before we were allowed to drive the electric buses.可知,驾驶电动公共汽车,司机应该经过大量的培训,并通过严格的考试。故答案为D

48细节理解题。根据第三段中的句子“Since the replacement, the bus station has become quiet." said Mr. Guan, the manager of Qinghu Bus Station.可知,更换电动公共汽车后,汽车站变得安静多了,故答案为C

49细节理解题。根据短文最后一句“The city also encourages people to bus new-energy cars or electric cars by spending less money. 该市还鼓励人们少花钱购买新能源汽车或电动汽车。故答案为A

50推理判断题。本文主要介绍了深圳将公交车和出租车置换为电动车的举措和意义。由此判断这篇文章出自新闻报道,故答案为D

 

 

II卷(非选择题)

请点击修改第II卷的文字说明

 

评卷人

得分

 

 

 

六、用所给单词的正确形式填空

Complete the sentences with proper forms of the words given.

51There are many ways of ______ (get) information about Belt and Road(一带一路)

52It’s _____ (danger) to play with fire.

53In many restaurants, tea is ____ (serve) for free.

54More and more people have realized the _____ (important) of China-Russia Heihe Bridge.

55My mother and I went to the airport _____ (meet) my father yesterday.

56Dear, help ___ (you) to eat anything you like. “Mrs Li said to Mary.

57Be sure to let Tom know the news as soon as he ___ (arrive).

58Many foreigners, including ____ (Australia), are visiting Expo 2019, Beijing(北京世园会).

59We have prepared a beautiful cake for Tom’s ___ (nine) birthday.

60How ____ (care) you are! You have left your book at home again!

 

【答案】

51getting

52dangerous

53served

54importance

55to meet

56yourself

57arrives

58Australians

59ninth

60careless

【解析】

51句意:获取“一带一路”信息的方式有很多种。of为介词,后跟V-ing形式,故答案为getting

52句意:玩火很危险。It’s +adj.+ to do sth.是英语中常用句型,意思是“做某事怎么样”,故答案填写形容词dangerous

53句意:在许多餐馆,茶是免费供应的。主语tea与动词serve之间是被动的关系,助动词is后面需要加动词的过去分词,故答案为served

54句意:越来越多的人认识到中俄黑河大桥的重要性。动词realize后面缺少宾语,需要由名词充当,故答案为importance

55句意:昨天我和妈妈去机场接爸爸了。动词不定式用作目的状语,故答案为to meet

56句意:“亲爱的,随便吃任何你喜欢的东西。”李太太对玛丽说。help oneself to eat…意思是“不要拘束,随便吃……”,这句话是对玛丽一个人说的,反身代词用单数形式,故答案为yourself

57句意:汤姆一到,确保让他知道这个消息。前面的句子是祈使句,as soon as引导的时间状语从句用一般现在时表示将来,主语he是第三人称单数,故答案为arrives

58句意:许多外国人,包括澳大利亚人,正在参观2019年北京世博会。主语“Many foreigners表示的是人,故此处填写“澳大利亚人”,注意用复数形式,答案为Australians

59句意:我们为汤姆九岁生日准备了一个漂亮的蛋糕。在生日的前面要用序数词,表示某人多少岁的生日,故答案为ninth

60句意:你真粗心!你又把书忘在家里了!How+形容词或副词,根据系动词are判断,应填写一个形容词;再结合后面的句意“你又把书忘在家里了!”说明粗心大意,故答案为careless

 

评卷人

得分

 

 

 

七、单词填空

Fill in each blank with a proper word with the help of the first letter.

A lot of people are crazy doing shopping through the Internet now. Why is it so p61? There are some r62 .First, more and more people have their own computers and their computers can be joined with the Internet. So it is possible f63 many of them to do shopping through the Internet . S64,shopping through the Internet can save them some m65and a lot of time. Third, they don’t need to go to the shop themselves . Because of these good facts, few people refuse it.

 

【答案】

61popular

62reasons

63for

64Second

65money

【解析】

【分析】

短文介绍了网上购物受欢迎的三个原因:通过电脑就可以完成网上购物,通过互联网购物可以节省一些钱和大量时间,购物者不需要自己去商店。

61句意:为什么这么受欢迎?根据前面的句子“A lot of people are crazy doing shopping through the Internet now很多人都痴迷于网上购物,可知网上购物非常受欢迎,此句是询问网上购物受欢迎的原因,故答案为popular

62句意:有一些原因。上句是询问原因,此句给出受欢迎的理由,根据are判断,名词要用复数形式,故答案为reasons

63句意:因此对于他们中的许多人来说通过互联网购物是可行的。It’s +adj.+for sb. + to do sth.是英语中常用句型,意思是“做某事对某人来说怎么样”,根据首字母提示以及句意可知,答案为for

64句意:第二,通过互联网购物可以节省他们一些钱和大量时间。根据前后的First, Third判断,此处是提出第二个理由,故答案为Second

65句意:第二,通过互联网购物可以节省他们一些钱和大量时间。网上购物较便宜,可以节省一些钱,故答案为money

 

评卷人

得分

 

 

 

八、回答问题

Arctic fox(北极狐) is a kind of small fox that lives in the Arctic. It grows about 50 centimeters(厘米) long, not including its tail, 30 centimeters tall and weighs from 3 to 7 kilos.

The Arctic foxes are white or blue in color. The white ones are white in winter, but gray-brown in summer. The blue ones are blue-gray all year round. The Arctic foxes have long, thick hair that is called fur(毛皮). And the long fur covers their whole bodies, including both their cat eyes and rabbit feet, to keep them warm in the low temperature in the Arctic.

The Arctic foxes feed mainly on birds, birds’ eggs and other small animals. Teamwork is the way they look for food, and they don’t like to do that alone.

Baby Arctic foxes are very lovely. They don’t open their eyes until a week after their birth. For the first half of the year, their parents offer them food. They begin to look for food on their own when they are about six months old. The next year they can live alone.

Today the number of the Arctic foxes is becoming smaller and smaller, because people kill them for their fur to make beautiful coats for money. Something must be done to protect the Arctic foxes.

Answer the questions according to the passage. (必须使用完整语句作答)

66What is the weight of an Arctic fox?

________________________________________________________

67What is an Arctic fox’s long, thick hair called?

________________________________________________________

68What do the Arctic foxes mainly feed on?

________________________________________________________

69When do baby Arctic foxes begin to look for food on their own?

________________________________________________________

70Why is the number of the Arctic foxes becoming smaller and smaller?

________________________________________________________

 

【答案】

66It weighs from 3 to 7 kilos.

67An Arctic fox’s long, thick hair is called fur./ It is called fur.

68They feed mainly on birds, birds’ eggs and other small animals.

69They begin to look for food on their own when they are about six months old.

70Because people kill them for their fur to make beautiful coats for money.

【解析】

【分析】

试题分析:北极狐是一种生活在北极的小狐狸。长约50厘米,体重37公斤。北极狐是白色或蓝色的。全身长满厚厚的皮毛。使它们在北极的低温下保持温暖。北极狐主要以鸟类、鸟蛋和其他小动物为食。团队合作是他们寻找食物的方式。由于人们的捕杀,北极狐的数量越来越少,必须采取措施保护北极狐狸。

66问题:北极狐的体重是多少?根据第一段最后的句子“and weighs from 3 to 7 kilos.可知,北极狐重37公斤。故答案为It weighs from 3 to 7 kilos

67问题:北极狐长而浓密的毛发叫什么?根据第二段中的句子“The Arctic foxes have long, thick hair that is called fur(毛皮). 北极狐的毛又长又厚,被称为皮毛。故答案为An Arctic fox’s long, thick hair is called fur./ It is called fur

68问题:北极狐主要以什么为食?根据第三段中的句子“The Arctic foxes feed mainly on birds, birds’ eggs and other small animals.可知,北极狐主要以鸟类、鸟蛋和其他小动物为食。故答案为They feed mainly on birds, birds’ eggs and other small animals

69问题:小北极狐什么时候开始自己寻找食物?根据倒数第二段中的句子“They begin to look for food on their own when they are about six months old.可知,当小北极狐六个月大的时候,他们开始自己寻找食物。故答案为They begin to look for food on their own when they are about six months old

70问题:为什么北极狐狸的数量越来越少?根据短文最后一段中的句子“Today the number of the Arctic foxes is becoming smaller and smaller, because people kill them for their fur to make beautiful coats for money.北极狐的数量越来越少,因为人们为了赚钱而杀死它们来制作漂亮的皮毛。故答案为Because people kill them for their fur to make beautiful coats for money

 

评卷人

得分

 

 

 

九、材料作文

你即将成为一名高中生,应该怎样完善自己?请以第一人称“I为主语,用完整的句子表述下列要点。

提示:1遵守学校规则2养成良好的学习习惯3学会分享,互相帮助4在家为父母做些家务活5保护环境、积极参加学校活动。

71_________________________________________________________

72_________________________________________________________

73_________________________________________________________

74_________________________________________________________

75_________________________________________________________

 

【答案】

71At first, I will follow the school rules. I will go to school on time and I won't smoke.

72It's also important to have good study habits. I will listen to the teachers carefully in class.

73And I am going to learn to share things with my friends and help each other.

74At home, I will try to help my parents do some housework because they are very tired every day.

75I will protect the environment and take an active part in school activities.

【解析】

71follow the school rules遵守学校规则,需要列举一两个事例来加以说明,比如:按时到校,不吸烟。句子的时态为一般将来时。故答案为At first, I will follow the school rules. I will go to school on time and I won't smoke

72good study habits良好的学习习惯,先说一个好的学习习惯很重要,然后列举一个事例加以说明,如上课认真听讲。句子的时态为一般将来时。故答案为It's also important to have good study habits. I will listen to the teachers carefully in class

73learn to do sth.学习做某事,share things with my friends与朋友一起分享,help each other相互帮助。句子的时态为一般将来时。两者句式“will+动词原形”和“be going to结构”可以交替使用。故答案为And I am going to learn to share things with my friends and help each other

74do some housework做家务活,try to do设法做某事,help sb. do sth.帮助某人做某事。使用because解释帮助父母的原因。故答案为At home, I will try to help my parents do some housework because they are very tired every day

75protect the environment保护环境,take an active part in积极参加。句子的时态为一般将来时。故答案为I will protect the environment and take an active part in school activities

 

评卷人

得分

 

 

 

十、话题作文

76文娱、体育、户外等丰富多彩的课外活动为我们的生活增添了生机和活力。请以After—class Activities Make My Life Colorful为题,为校园专栏写一篇英文稿件。

内容包括:1.简要描述你参加过的一项课外活动。2.该课外活动给你带来的收获及感受(交朋友;放松自我)

写作要求:1.词数80词左右;开头已写好,不记人总词数。2文章不得出现真实的学校名称与姓名

After-class Activities Make My Life Colorful

Nowadays after-class activities are becoming more and more important__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

【答案】After-class Activities Make My Life Colorful

Nowadays, after-school activities are becoming more and more important. There are many different kinds of activities, for example, arts and sports. I joined a volleyball club last year. I am used to playing volleyball after school.

In the volleyball club, I' ve made lots of friends. We often play volleyball after school. Whether it is hot or cold, we never stop playing it. I feel happy while playing volleyball. And it is also a good way to relax myself. I think I will continue to play volleyball after school in the future.

All in all, after-school activities make my life more colorful and meaningful.

【解析】

【详解】

这是一篇话题作文,让我们写一篇关于After-class Activities Make My Life Colorful的英文稿件,并鼓励同学们积极参加课外活动,这需要我们发挥英语思维,将提供的信息用英语完整流畅的表达出来。写作需要用第一人称,注意各种时态的交替运用。内容要点包括:简要描述你参加过的一项课外活动,时态用一般过去时;你参加过的课外活动给你带来的收获和感受,时态以一般现在时为主和一般将来时为主;最后总结自己的心得体会。高分句型一:I am used to playing volleyball after school. 我习惯放学后打排球。be used to doing sth.习惯于做某事。高分句型二:And it is also a good way to relax myself. 这也是放松自己的好方法。动词不定式to relax myself用作后置定语。高分句型三:All in all, after-school activities make my life more colorful and meaningful. 总之,课外活动使我的生活更加丰富多彩,更有意义。more colorful and meaningful用作my life的宾语补足语。

 

成绩的起步从试卷家开始,一切尽在www.shijuanjia.cn

221381
领取福利

微信扫码领取福利

微信扫码分享